Fixa till markytor i trädgården

Det är inte bara inomhusmiljön som behöver snygga och praktiska golvytor. Även trädgården mår bra av lite omtanke och det är dessutom roligt att utforma en hemtrevlig trädgård. Vid nybyggen är det självklart att man har en omfattande plan för hur trädgården ska komma att se ut. Grusgångar, gräsmattor och rabatter ska vara väl genomtänkta, praktiska och inbjudande. Ett val man måste göra är att välja vilken beläggning man ska använda för gångytorna. Ska det vara grus eller plattor? Båda har sina respektive för- och nackdelar. Plattor stabila, hållbara och relativt underhållsfria. Medan grusgångar vanligtvis behöver krattas för att hållas snygga och jämna.

Gräsmattan är en annan, ganska viktig, del av trädgården och helhetsupplevelsen. Här kan man i regel välja mellan färdig gräsmatta i rullar, eller att så själv. Båda alternativen är bra, men kanske är det så att en sådd gräsmatta blir snyggare. Fördelen med att använda färdiga rullar är att man förhållandevis enkelt kan skapa mönster i gräsmattan genom att använda olika grässorter. En annan fördel med rullar är att man så gott som omgående får en färdig gräsmatta, det behöver bara ”växa fast” sen är det klart.

Komplettera med trädäck eller trall

Utöver gräsmatta kan det både vara snyggt och praktiskt med ett trädäck i trädgården. En fristående trall behöver inte vara så avancerad, köp trallvirke och reglar och stätta upp konstruktionen med några gamla betongplattor. För extra stabilitet och en långlivad trall rekommenderar vi dock att man gjuter betongplintar vilket ger en betydligt mer robust och tålig konstruktion.