Inom industrin har blanka golv av polerad betong varit vanligt förekommande under lång tid. Nu har denna vackra samt lättskötta betong även tagit sig in i våra hem. Idag ses betonggolv allt mer i hemmen och på flera bomässor presenterar man det lättskötta golvet som ett lämpligt alternativ för husägare som önskar byta ut sitt gamla trägolv till ett rustikt, lättskött samt trendigt golv.
Fördelar och nackdelar med betonggolv
Det finns flera fördelar med att lägga ett betonggolv. Den kanske största fördelen är att det är helt miljövänligt då golvet enbart innehåller material från naturen, så som grus, kalk och lera. Golvet gör det lätt att städa och håller sig dessutom snyggt år efter år utan någon krånglig skötsel. Har man dessutom golvvärme känns aldrig ytan kall. Metoden lämpar sig därmed väldigt bra för hus som är byggda på en betongplatta och som utrustats med golvvärme.
Den enda egentligen nackdelen med ett betonggolv är att det är väldigt hårt, tappar man ett glas på golvet går det ovillkorligen sönder. Betonggolvets yta är närmast jämförbar med ett granitgolv som blivit polerat, dock inte lika dyrt. Kostnaden för ett betonggolv ligger på ungefär 350-400 kronor per kvadratmeter om man slipar ett redan befintligt golv. Oavsett om du behöver ett nytt betonggolv eller renovera ett befintligt kan vi varmt rekommendera Stadax Betongteam.
Hur anlägger man ett betonggolv?
Man får till ett betonggolv genom slipning av det underliggande betonggolvet. Då det är slipmetoden som ger golvet dess eleganta yta behövs ingen särskild sorts betong för ett lyckat resultat. Bygger man ett nytt hus från grunden och önskar få en annan färg än grått på golvet kan man färga in betongen med pigment.
Att anlägga ett betonggolv är av naturliga skäl betydligt knepigare ifall man utgår från ett hus som inte har något betonggolv från början. Det är dock fullt möjligt att gjuta ett golv i betong även i trähus, så länge bjälklagret är tillräckligt stabilt vill säga.