Det är inte bara inomhusmiljön som behöver snygga och praktiska golvytor. Även trädgården mår bra av lite omtanke och det är dessutom roligt att utforma en hemtrevlig trädgård. Vid nybyggen är det självklart att man har en omfattande plan för hur trädgården ska komma att se ut. Grusgångar, gräsmattor och rabatter ska vara väl genomtänkta, praktiska och inbjudande. Ett val man måste göra är att välja vilken beläggning man ska använda för gångytorna. Ska det vara grus eller plattor? Båda har sina respektive för- och nackdelar. Plattor stabila, hållbara och relativt underhållsfria. Medan grusgångar vanligtvis behöver krattas för att hållas snygga och jämna.

Gräsmattan är en annan, ganska viktig, del av trädgården och helhetsupplevelsen. Här kan man i regel välja mellan färdig gräsmatta i rullar, eller att så själv. Båda alternativen är bra, men kanske är det så att en sådd gräsmatta blir snyggare. Fördelen med att använda färdiga rullar är att man förhållandevis enkelt kan skapa mönster i gräsmattan genom att använda olika grässorter. En annan fördel med rullar är att man så gott som omgående får en färdig gräsmatta, det behöver bara ”växa fast” sen är det klart.

Komplettera med trädäck eller trall

Utöver gräsmatta kan det både vara snyggt och praktiskt med ett trädäck i trädgården. En fristående trall behöver inte vara så avancerad, köp trallvirke och reglar och stätta upp konstruktionen med några gamla betongplattor. För extra stabilitet och en långlivad trall rekommenderar vi dock att man gjuter betongplintar vilket ger en betydligt mer robust och tålig konstruktion.

 

Att anlita hemstädning kan kännas som en befrielse för många. Städning är ett moment som många kan känna stress och ångest över att behöva utföra. Det kanske finns roligare eller mer utvecklande saker att hitta på än att städa. Det är här hemstädningen kommer in i bilden. Företag som arbetar med detta underlättar en hel del för de familjer som hellre ägnar tiden till varandra än till städning.

Vad är det då som brukar ingå i en hemstädning? Det kan vara lite olika beroende på vad kunden har för önskemål och behov, samt vad städföretaget erbjuder i sina paketlösningar. På Balanzen kan du se ett exempel på vad som erbjuds från deras sida. Det finns en del städmoment som vanligast ingår i en hemstädningsrutin. I köket kan det bland annat vara avtorkning av skåpluckor, lådfronter samt fronter på vitvarorna där man kommer åt. Rengöring av spishäll, avtorkning av spisfläkt samt av kakelväggar förekommer normalt. Även rengöring av bänkar, diskbänk samt hushållsmaskiner ingår i hemstädningsrutinen av köket.

I badrummet brukar rengöring av WC-stol, handfat, badrumsinredning samt speglar förekomma. Utöver det brukar städfirman även rengöra duschkabinen, väggarna över badkar samt handfat. I övriga utrymmen i hushållet, det vill säga sovrum samt vardagsrum, brukar vanligtvis dammtorkning av fria ytor, dammsugning samt våttorkning av golvytor ingå i städningen. Sedan finns det också en hel del som inte ingår i en vanlig hemstädning och som personalen inte ska behöva göra. Exempel på detta är rengöring av ytor som är högre upp än vad personalen kan nå utan stege eller pall. Personalen ska inte heller behöva flytta eller bära på tunga föremål för att komma åt att städa. Dessutom ska städpersonalen inte behöva diska eller rengöra insidan av ugnen eller kylskåpet. Man kan i vissa fall beställa dessa tjänster av städfirman och då är det företaget som avgör om de vill utföra de städmomenten eller inte. Allt är förhandlingsbart.